|
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:11, 03 Mar 2016 Temat postu: Dieta Venus |
|
|
Na czym polega Dieta VENUS?
Dieta Venus to społeczność osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Twórczynią Diety Venus jest Katarzyna Gurbacka - dietetyk i propagatorka zdrowego odżywiania.
Innowacyjny i prosty do zastosowania sposób na odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi.
Smaczne i łatwe przepisy pomagające spalić tłuszcz
5 pysznych posiłków dziennie, dzięki którym chudniesz ale nigdy nie jesteś głodna
Łatwe do zastosowania i dopasowane do Ciebie jadłospisy wraz z pysznymi przepisami
Społeczność Venus. Odchudzając się w grupie zwiększasz swoje szanse na sukces
Pomoc specjalistów i osobiste wsparcie autorki programu
Zasady Diety VENUS są oparte na normach i wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaleceniach WHO. Naszą misją jest pomaganie ludziom tak aby stali się żywą wizytówką naszych usług. Bez nadwyrężania zdrowia i efektów ubocznych powodowanych przez restrykcyjne diety.
Nasze ulubione przepisy...
Członkowie społeczności Venus chętnie dzielą się między sobą swoimi doświadczeniami, odpowiadają wzajemnie na swoje pytania, uwielbiają dobre jedzenie i chętnie dzielą się przepisami , takimi jak ten :
"Naleśniki bez mąki..."
Składniki:
duży bardzo dojrzały banan (takie żółte z ciemnymi plamkami)
2 jajka wiejskie średniej wielkości
Dodatki extra, ( można je dodać do naleśników, choć i bez nich smakują wybornie)
orzechy włoskie
truskawki,
borówki, maliny, jagody
syrop klonowy
odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Wykonanie
Banany obrać ze skórki włożyć je do miseczki i dokładnie rozgnieść widelcem, aż powstanie taka „papka”. W drugiej miseczce rozbić jajka i roztrzepać je, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów o dokładnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię, nasmarować ją odrobiną oleju kokosowego i łyżką nakładać niedużą porcję ciasta. Ważne aby placuszki były nieduże, wówczas łatwiej je przekładać na drugą stronę. Ciasto jest bardzo delikatne i należy delikatnie się z nim obchodzić. Smażyć około 1 minuty z jednej strony, następnie szpatułką odwrócić je na drugą stronę.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Czw 23:13, 03 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:13, 25 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
mniaaam , uwielbiam slodycze i nawet na diecie nie zamierzam z nich rezygnowac , ,dieta Venus mi to ulatwi
Sernik z orzechów nerkowca
Składniki
3 szklanki pulpy z
orzechów nerkowca
1/2 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na spód ciasta, dokładnie zmiksować, powstanie klejąca się masa. Wyłożyć nią spód tortownicy. Można zwilżyć dłonie i rozprowadzić masę równomiernie na cały spód tortownicy.
Składniki na nadzienie włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Można to zrobić zwykłym blenderem. Powinna powstać gładka, aksamitna masa. W tym serniku ważna jest „grubość” pulpy. Im lepiej zmielona tym sernik będzie bardziej „aksamitny”.
Masę wyłożyć na spód ciasta i wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Najlepiej na całą noc. Sernik wyjąć z zamrażarki na 30 minut przed podaniem. Pokroić na kawałki a każdy z nich posypać kakao. Pozostaje tylko delektować się smakiem pysznego sernika, który w smaku dorównuje „tradycyjnemu” sernikowi z twarogu krowiego.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:16, 25 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam brownie, szczególnie w połączeniu z kawą. To wykwintne, ale wbrew pozorom łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto zrobiło na mnie ogromne wrażenie! Cukinia nadaje ciastu idealną wilgotną, konsystencję. Można podać je z orzechami, ale także innymi dodatkami – z pewnością sprawdzą się tu migdały lub płatki kokosowe.
Cukinia nadaje się do wielu potraw, ale także do deserów. Ostatnio co raz chętniej używam jej do ulubionych wypieków 🙂 Najlepiej wybierać tę młodą, bo zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych.
Po pierwsze jest to bardzo niskokaloryczne warzywo, dlatego świetnie sprawdzi się u osób dbających o linię 😉 Obecna witamina C i A dba o naszą odporność i chroni przed działaniem szkodliwych substancji. Wpływa także korzystnie w przypadku wrzodów i skutecznie odkwasza organizm, a występujące w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowania na raka!
Jeśli nie spożywasz cukinii zbyt często, koniecznie to zmień, szczególnie gdy jest na nią sezon!
Składniki
2 duże jajka
1 łyżka pasty z wanilii (ja użyłam Madagascar Bourbon)
3/4 szklanki cukru kokosowego
125 g mąki owsianej
90 g musu jabłkowego
45 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 szklanki cukinii (ze skórką) startej na drobnych oczkach
1 łyżka kremowego masła orzechowego (najleposzej jakości 100% orzechów)
posiekane orzechy laskowe do posypania
czekolada do rozpuszczania (70% kakao) do polania ciasta + 1 łyżka wody i 1 łyżeczka oleju kokosowego
kwadratowa blacha o wymiarach 27 cm x 27cm
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub spryskaj sprayem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj jajka, cukier kokosowy, ekstrakt z wanilii i pozostaw na 5 minut. Do osobnej miski dodaj przesianą mąkę wraz z kakao, sodą i solą. Koniecznie upewnij się, czy nie pozostały jakieś grudki.
Bardzo delikatnie połącz suche i mokre składniki, nie miksuj. Na koniec dodaj startą cukinię, a także masło orzechowe i wylej wykonaną masę na blaszkę, wyrównując ją szpatułką.
Ciasto piecz przez około 30-35 minut. Na sam koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami laskowymi lub innymi dodatkami, które wybierzesz.
Ciasto możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni (mi się to nie udało, ponieważ całe zostało zjedzone już pierwszego dnia!) 🙂
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:23, 25 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
KOKOSOWE CZEKOLADKI Z HERBATĄ MATCHA BEZ PIECZENIA
Spożywanie czekolady, może pomóc Ci schudnąć, oczywiście?
Ale nie dlatego, że dziś jest piątek, choć pewnie po części uśmiecham się sama do siebie i z tego powodu. Jestem podekscytowana, bo w końcu mogę się Wmi podzielić tym pysznym przepisem na zdrowe czekoladki.
Ten przepis „wisiał” na mojej liście przepisów do zrobienia, aż w końcu doczekał się swojej kolejki…
Czekoladki z herbatą matcha są mocno czekoladowe, smakowicie rozpływają się w ustach i są nieziemskie. Nie są też mocno słodkie, co dla jednych jest zaletą. Akurat ja wolę, kiedy nawet słodycz nie jest przesłodzona, więc te czekoladki to dla mnie prawdziwa rozkosz.
Jeśli najdzie Cię ochota na mocno czekoladowy deser z dodatkiem kokosa... te czekoladki będą strzałem w dziesiątkę! Nie są słodkie, przeważa u nich wyrazisty smak kakao. Nie zmienia to jednak faktu, że koniecznie musisz ich spróbować!
Po pierwszym kęsie wiedziałam już, że czekoladki te będą często gościły na moim stole. Pomimo tego, że nie mają słodkiego, mlecznego smaku, smakowały nawet moim dzieciom 🙂
Zawierają masę z orzechów nerkowca, które z kolei są bardzo pełnowartościowym produktem. Odznaczają się wysoką zawartością żelaza, które odgrywa dużą rolę
w procesach krwiotwórczych i zmniejsza ryzyko występowania anemii. Bogate są także
w cynk, miedź i magnez, które wpływają na stan włosów i paznokci a także w wartościowe, łatwo przyswajalne białko.
Składniki na kakaowy spód
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżka wanilii (ja użyłam pasty z wanilii Madagascar Bourbon)
Składniki na kokosową masę
szklanka orzechów nerkowca (namoczonych na noc)
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżka herbaty matcha
Wykonanie
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na kakaowy spód. Następnie wlej połowę masy do foremek na muffinki i włóż na około 10-15 minut do zamrażalki. Orzechy nerkowca zmiksuj wraz z mlekiem kokosowym i olejem, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj łyżkę herbaty matcha i delikatnie wymieszaj. Wyjmij ciastka, polej je przygotowaną masą i ponownie włóż do zamrażalnika. Po 20-30 minutach będą gotowe do spożycia 🙂
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|