Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jod cudowne lekarstwo
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:33, 01 Maj 2017    Temat postu:

Formy jodu

JOD (I2): jod elementarny dostępny jest jako Thyactin produkowany przez TriMedica, opisywany jako „preparat na bazie stabilizowanego jodu koloidalnego”.
JODEK (I-): jod elementarny jest niestabilny więc z reguły łączy się z innym pierwiastkiem, na przykład potasem czy sodem. Sól jest jodowana właśnie przez potas lub jodek sodu. Jodek potasu (KI) dostępny jest w formie tabletek w dawkach między 0,23mg a 130 mg. Płyn Lugola [15%] zawiera 6.3 molekuralnego jodu/jodku na każdą kroplę; tabletki Iodoral zawierają 12,5 mg jodu/jodku każda. Zarówno płyn Lugola jak i Iodoral są w jednej trzeciej jodem molekularnym (5%) i w dwóch trzecich jodkiem potasu (10%). Większość preparatów z jodem to połączenie jodu i jodku sodu. Przesycony jodek potasu (SSKI) zawiera 19-50 mg jodku sodu na kroplę. Tabletki SSKI są zalecane w przypadku wypadków jądrowych aby ochronić tarczycę przed jodem radioaktywnym, ale w innych przypadkach powinno się go unikać.
JODAN [IODATE]: jod w połączeniu z tlenem, jak np jodan potasu (KIO3) uznany jest za gorszy niż jodek potasu jeśli chodzi o ochronę przed jodem radioaktywnym.
ENDOGENNE ORGANICZNE ZWIĄZKI JODU: w pokarmie i w ciele, jod z reguły połączony jest ze związkami białka. Główne związki zawierające jod w ciele to hormon tarczycy (tyroksyna, T4, cztery atomy jodu połączone z tyrozyną) i trójjodotyronina (T3, trzy atomy jodu połączone z tyrozyną).
SYNTETYCZNE ORGANICZNE ZWIĄZKI JODU: leki takie jak Amiodaron (środek przeciw arytmii) zawierają jod. Najprostszym związkiem organicznego jodu jest jodometan stosowany jako fumigant gleby. Bardziej złożonym jest nonylfenoksypolietoksyetanol jodu (C17H28I2O2) czyli Byacin, używany jako środek bakteriobójczy przy sterylizacji wymion.
JOD DETOKSYKOWANY: sprzedawany jako atomidine (jod atomowy); sposób produkcji określany jest jako „zmodyfikowany proces detoksykacji” i polega między innymi na tym, że przez jod (w solance) przechodzi prąd, co ma na celu wytworzenie roztworu zawierającego wolny jod (patrz przypisy na temat Atomidine).
JOD POWSTAJĄCY [NASCENT IODINE]: podobny do atomidine ale wymagający większej ilości prądu i czasu. Dwuatomowe wiązanie w cząsteczce jodu zostaje przerwane i zachowuje dużą ilość energii elektromagnetycznej. Według producenta, „gdy już trafi do ciała, naładowany atom jodu rozpoczyna proces relaksacji gdzie stopniowo traci energię przez 2-3 godziny”.



[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:34, 01 Maj 2017    Temat postu:

Jod przez skórę

Aplikowanie jodu na skórę była formą suplementacji jodu od ponad 100 lat. W 1932, badacze z College of Pharmacy at Rutgers University (college farmacji przy Uniwersytecie Rutgersa) przeprowadzali eksperymenty na psach i królikach. Określili, że wolny jod faktycznie penetruje zdrową skórę, choć około 88% zaaplikowanego jodu wyparowuje z powierzchni w ciągu 3 dni. Jod koloidalny (I2 w roztworze wodnym) wyparowuje szybciej niż jodyna (I2 w roztworze alkoholowym), która zaś wyparowuje szybciej niż płyn Lugola (jod z jodkiem potasu). Autorzy podsumowali:
„…jod przechodzący przez skórę usuwa się powoli, tworząc magazyn jodu na skórze na kilka dni. W tej wydłużonej retencji jodu na skórze widzimy warunki sprzyjające miejscowej profilaktyce i terapii”.
Nowsze badania – te na ludziach – wykazują, że aplikowanie jodu przez skórę nie jest skuteczne w próbach powstrzymywania poboru radioaktywnego jodu przez tarczycę, jednakże jest to powolna ale skuteczna metoda na podawanie jodu, zwiększając jego poziom w surowicy o około 10-40% w porównaniu do podawania jodu doustnie (Abrahams, GE. The bioavailability of iodine applied to the skin. [link widoczny dla zalogowanych]).
Lekarze holistyczni podawali jodynę przez skórę jako sposób na oszacowanie ilości jodu w całym ciele. Opublikowane dane rzucają cień wątpliowości na efektywność tego testu jako narzędzia diagnostycznego. Wiele czynników wpływa na znikanie żółtego koloru jodyny ze skóry, takich jak temperatura otoczenia czy ciśnienie powietrza – jod zniknie szybciej w Denver niż w Los Angeles. U niektórych ludzi jodyna redukuje się do postaci jodku, co również wiąże się ze zniknięciem żółtego koloru (jodek jest biały). Zaobserwowano także, że kolor zostaje na skórze dłużej po stosowaniu tej metody przez kilka tygodni, co sugeruje, że występuje efekt nasycenia.
Niestety nie istnieją badania kliniczne na temat przyjmowania jodu przez skórę, ale lekarze holistyczni zgłaszali dobre wyniki. Na przykład, Geoffrey Morell, ND:
“Pacjentka z zaplanowanym do usunięcia guzkiem na tarczycy pobierała jod przez skórę przez ponad dwa miesiące – plama pozostawała wtedy na 24 godziny. Po zgłoszeniu się do szpitala na operacje, powiedziano jej, że guzków już nie ma więc operacja nie jest już konieczna. W innym przypadku, u pewnej kobiety wyraźnie zmniejszył się widoczny rozrost tarczycy po kilku tygodniach przyjmowania jodu przez skórę”.Słabe wchłanianie i długa retencja jodu przez skórę może zostać uznane za zaletę przez tych, którzy chcą bezpiecznie zwiększyć ilości jodu w swoim ciele bez nadzoru medycznego. Sposób ten nie wydaje się wywoływać reakcji detoksykacyjnej, jak ma to z reguły miejsce przy spożyciu płynu Lugola.
Jod na skórę jest świetnym lekarstwem na zmiany przednowotworowe, pieprzyki, keloidy i inne problemy skórne. Wg doktora Davida Derry,
„…skłonność jodu do wywoływania naturalnej śmierci komórek (apoptoza) czyni go efektywnym przeciwko zmiano przednowotworowym, a prawdopodobnie także wielu nowotworowym. Dany obszar wymieniany jest na zdrową skórę”.
Zaleca on miejscowe stosowanie jodu także na ukąszenia owadów (iodine4health.com/special/measurement/derry_measurement.htm).
Do stosowania skórnego należy użyć łagodnej nalewki jodowej lub płynu Lugola; obydwa dostępne są w internecie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:35, 01 Maj 2017    Temat postu:

Atomidine (jod atomowy)

Atomidine jest stabilnym roztworem jodu w solance „który uwalnia pierwiastek w atomowym lub powstającym stanie przy kontakcie z dużą ilością rozpuszczalników, takich jak płyny z ciała”. Użycie atomidine zostało spopularyzowane przez Edgara Cayce, tak zwanego śniącego proroka, który diagnozował pacjentów i rozplanowywał leczenie w transie. Często zalecał atomidine – produkowane przez Schieffelin & Company w Nowym Jorku, które nazywał „jod bez trucizn” – na szereg problemów między innymi z tarczycą i innymi gruczołami, ból gardła, problemy z dziąsłami i infekcje (www.iodinesource.com/Excerpts.asp). Typową kuracją było zalecenie „jedna kropla na pół szklanki wody każdego ranka przez pięć dni przed śniadaniem, dziesięciodniowa przerwa a potem powrot do przyjmowania”. Polecał także atomidine jako preparat do płukania gardła, jako lewatywę oraz do stosowania miejscowego. (Pewien intrygujący przepis na maść wymagał dodania 10 kropli nalewki benzoinowej, 5 kropli atomidine i 3 gramów tabaki do jednej uncji (niecałe 30 gramów – przyp. tłum.) ‚oleju maślanego’.”)
Często powtarzającym się motywem w pracach Cayce’a było użycie atomidine jako delikatnego sposobu na „oczyszczenie ciała”, na przemian z dniami w których atomidine nie było używane. Podawał te same ostrzeżenia przy potrawach zawierających jod, szczególnie owocach morza, które wg niego powinny być spożywane okazyjnie – nie codziennie. W jednym z artykułów napisał, że wodorosty mogą być toksyczne z powodu wysokiej zawartości jodu.
Opublikowana w latach 30. praca promująca atomidine, napisana przez Schieffelin & Company, dostępna jest w internecie (www.mnwelldir.org/docs/history/atomidine.htm). Według raportu, atomidine powinno być rozcieńczone przy przyjmowaniu i „nigdy nie podawane po pokarmie ze skrobią”. Praca wspomina o wielu przypadkach gdy stosowanie atomidine pomogło na problemy z dziąsłami, jako środek antyseptyczny po operacji, na problemy z przewodem pokarmowym, infekcje układu wydalniczego, wysokie ciśnienie, wole, malarię i grypy tropikalne, choroby weneryczne, infekcje oka, ucha, nosa i gardła, zapalenie oskrzeli i astmę.



.http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/19/wielka-debata-o-jodzie-tarczyca-plyn-lugola/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:36, 01 Maj 2017    Temat postu:

Protokół suplementacji jodu

Opracowany przez doktorów Guya Abrahama i Davida Brownsteina, protokół opiera się o podawnie 50 mg jodu/jodku na dzień jako Iodorol oraz monitorowanie wydalania jodu z moczem. Wysokie poziomy jodu/jodku potrzebne są aby zastąpić brom i fluor (jak również chlor) które nazbierały się w tkankach, przez wieloletnią ekspozycję na toksyny.
Test suplementacji jodem/jodkiem bazowany jest na koncepcji, że normalnie funkcjonujące ciało ludzkie posiada mechanizm do zatrzymywania spożytego jodu dopóki nie zostanie spełnione całkowite zapotrzebowanie. Podczas suplementacji jodem, ciało stopniowo dostosowuje wydalanie jodu aby zbalansować ilość przyjmowanego pierwiastka. Podczas gdy zawartość jodu w organizmie zwiększa się, zmniejsza się ilość procentowa jodu zatrzymanego, co ukazuje się jako zwiększona ilość jodu wydalana z moczem w ciągu doby. Gdy zostanie nasycone całkowite zapotrzebowanie ciała na jod, wchłonięty jod/jodek jest wydalony z moczem w postaci jodku.
W populacji Stanów Zjednoczonych, ilość jodu w moczu w ciągu 24h przed suplementacją wynosi średnio 40%. Po trzech miesiącach suplementacji 50 mg jodu/jodku na dzień (4 tabletki Iodoralu), większość badanych, których nie dotykała otyłość i którzy nie byli narażeni na dużą ilość goitrogenów, spełniła pełne zapotrzebowanie na jod, arbitralnie zdefiniowane jako wydalenie 90% (lub więcej) całego przyjętego jodu z moczem w ciągu 24 godzin.
Poza obserwowaniem wydalanego jodu, Browstein i jego współpracownicy monitorowali także wydalanie bromku i fluorku – goitrogennych halogenów zastępowanych z czasem jodem. Aby ułatwić wydalanie bromu, doktor Brownstein zaleca połączenie witaminy C, nierafinowanej soli i magnezu, w tym kąpiele z solą Epsom [Siarczan magnezu – MgSO4] i solą morską. Pacjentowi zaleca się unikanie wszelkich źródeł bromu, włącznie z materiałami przeciwpożarowymi w dywanach, ubraniach i materacach, a także polepszanych bromem chlebów, pieczywa i ziaren. Brom i chlor są używane w materiałach do produkcji samochodów – siedzenia, oparcia, klamki, gałka zmiany biegów – a więc ważne jest także unikanie jeżdżenia z zamkniętymi oknami.
Dr. Brownstein opisuje wiele zalet tego protokołu, między innymi zmniejszone zapotrzebowanie na leki na tarczycę, zmniejszone reakcje alergiczne, więcej energii, zmniejszona fibromialgia, utrata wagi, usunięcie torbieli jajnika i redukcja objawów niedoczynności tarczycy, takich jak zaćmienie mózgu. W trakcie jego badań ustalono, że skutki uboczne – takie jak metaliczny posmak w ustach, kichanie, nadmierne wydzielanie śliny i czołowe ciśnienie zatokowe – występują u mniej niż 5 procent pacjentów.
Aby stale chronić tarczycę, ważne jest unikanie źródeł bromku, fluorku i chloru (włącznie z nadchloranami ze środowiska, które często znajdują się w wodzie pitnej). Oznacza to picie oczyszczonej lub filtrowanej wody zamiast wody z kranu, spożywanie organicznego [ekologicznego] jedzenia (do konwencjonalnych produktów spożywczych i zbóż dodaje się pestycydy i fumiganty zawierające brom, chlor lub fluor), unikanie polepszanego bromem chleba i spożywanie dużych ilości nierafinowanej soli morskiej, a także dietę bogatą w jod.
Źródła (ang.): [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]



.http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/19/wielka-debata-o-jodzie-tarczyca-plyn-lugola/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:38, 01 Maj 2017    Temat postu:

Raport z Niemiec

„U nas w Niemczech cierpimy na epidemię autoimmunologicznej choroby tarczycy, ponieważ nasz rząd przeprowadza ogromną kampanię aby jodować sól i wodę. Przemysł spożywczy używa sól jodowaną do wszystkich produktów. Pasze dla zwierząt i mleko są jodowane. Niemiecki rząd twierdzi, że ziemia nie ma jodu i że naturalne pokarmy nie zawierają wystarczającej jego ilości. Nawet pokarm dla ryb jest jodowany”.
„Niemiecka grupa badająca tarczycę przyznaje, że jodowanie spowodowało wzrost autoimmunologicznych chorób tarczycy. Około 10 milionów Niemców jest tym dotkniętych. Lekarze opowiadają nam o badaniach ukazujących, że ci pacjenci nie powinni jeść jodowanego jedzenia jako że pogłębia to ich chorobę. Choroby tarczycy są bolesne i ciężkie do wyleczenia. Gruczoł tarczycowy kontroluje metabolizm naszego ciała. Także oczy mogą zostać uszkodzone. Standardową terapią jest napromieniowanie albo usunięcie chorego gruczołu. Potem pacjent potrzebuje hormonów tarczycowych aby przeżyć.”
„Smutną rzeczą jest to, że większość osób nawet nie wie, że to co jedzą jest jodowane. W Niemczech, sól jodowana sprzedawana jako sól kuchenna w paczkach musi być oznaczona, ale jod w soli w restauracjach czy w chlebie nie jest.”
„Program jodowania Niemiec nie jest popularnym tematem wśród populacji. Mieliśmy go za czasów Trzeciej Rzeszy i potrzeba było sporej kampanii rządowej aby przywrócić masowe jodowanie, kampanię PR-ową aby przekonać obywateli, że jod jest zdrowy i w że żaden sposób nie jest groźny. Władze mówią, że ludzie mogą wybierać między solą jodowaną a niejodowaną, ale nikt nie wspomina o ukrytej soli. W Trzeciej Rzeszy nazywali to „cichym jodowaniem”, aby uniknąć oporu”.
„Prowadzę grupę samopomocy dla pacjentów z chorą tarczycą od lat i bardzo trudną sytuacją dla pacjentów jest posiadanie niewystarczającej ilości jedzenia! Trudno jest nawet otrzymać wszystkie informacje, których potrzebujemy”.
„Wiele mówi się o fluorze w wodzie, ale dziwi mnie, że nie wspomina się o jodzie. W Niemczech sprzedają sól z jodem i fluorem – obydwa wpływają na metabolizm i mogą zniszczyć tarczycę. Naturalna sól jest lepsza pod tym względem, że daje nam minerały których potrzebujemy w sposób, w który nasz organizm potrafi przetworzyć, w przeciwieństwie do tej niskiej jakości chemii dodawanej do jedzenia czy wody. Wiem, że zdrowa tarczyca potrzebuje więcej niż tylko jod. Potrzebuje także witamin A i C, a także wielu innych minerałów. Naturalna dieta jest zdrowsza i niesie za sobą mniej niebezpieczeństw i skutków ubocznych. Tragedią jest, że WHO [Światowa Organizacja Zdrowia] zaczęła zabraniać naturalnego jedzenia. W Indiach, sól himalajska została zakazana, po czym jodowana sól zaczęła się sprzedawać pięć razy lepiej niż naturalna sól. Biedni ludzie nie są w stanie pozwolić sobie na naturalną sól a niektórzy całkowicie przestali jej używać. W Niemczech media mówiły o protestach w Indiach i nie wiem już, czy naturalna sól jest tam dostępna.”
„Tutaj w Niemczech, tysiące pacjentów z chorą tarczycą podpisuje petycję do Bundestagu o zmianę prawa, aby na opakowaniach produktów były informacje o jodowaniu”.
-Ute Aurin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:45, 01 Maj 2017    Temat postu:

Reakcja na Iodoral

„Ostatnio w The Original Internist pojawiły się trzy artykuły na temat badań klinicznych w sprawie używania jodu/jodku w dużych dawkach. Nasza grupa medyków, składająca się z trzech doktorów medycyny i jednego naturopaty-akupunkturysty, zdecydowała, że musimy dowieść czy ktoś z nas ma niedobór jodu. Jesteśmy w obszarze Wielkich Jezior, uznanym za „pas wolów” przez Davida Brownsteina. Zastosowaliśmy się więc do jego sugestii z testem na zawartość jodu w moczu. Pięć osób z naszego biura wykonało test i wg kryteriów, wszyscy mieliśmy niedobór jodu”.
„Trzech z nas, dwóch doktorów i kierowniczka laboratorium, zaczęło wtedy przyjmować po 50 mg Iodoralu na dzień z założeniem powtórzenia testu po 3 miesiącach. Po około 6 tygodniach ciągłego przyjmowania, doświadczyłem trudności z przełykaniem, co objawiało się bólem w dolnej części klatki piersiowej przy jedzeniu i piciu. Szczególnie wyraźne było to przy przyjmowaniu ciepłych płynów. Powiedziałem dyrektorce laboratorium że odstawiam Iodoral, bo doszedłem do wniosku, że to prawdopodobnie on jest przyczyną. Ku mojemu zdziwieniu, powiedziała mi że ma dokładnie ten sam problem i również przestała przyjmować Iodoral. Dwóch innych doktorów którzy go przyjmowali nie miała tych objawów. Jakieś 4 tygodnie po zaprzestaniu zażywania Iodoralu nadal mieliśmy problemy z przełykaniem, ale dużo mniejsze. Możemy tylko wnioskować, że doświadczyliśmy czegoś na kształt zapalenia przełyku, ale nie badaliśmy tego dalej”.

„Doszliśmy do wniosku, że jeśli faktycznie jest to toksyczny efekt Iodoralu, to powinniśmy zwrócić na to uwagę środowisk CAM (medycyny alternatywnej – przyp. tłum.). Jeśli nasze przypuszczenia są zgodne z prawdą, to inne „króliki doświadczalne” również powinny zgłaszać podobne problemy. Pytaniem, które wciąż nas zastanawia, brzmi – czy test Brownsteina trafnie określa istnienie niedoboru jodu. Może być tak, że jod jest bardzo wrażliwy na dokładne dawkowanie, tak jak selen czy inne minerały. Pytanie, tak ładnie ostatnio ułożone przez Alana Gaby, brzmi – czy operujemy na rozwiązaniu, które może być toksyczne dla niektórych, zaś pomocne dla tych, których badał Brownstein i jego wspólpracownik, Guy Abraham. Tak jak Gaby kwestionował późnej, z 4000 pacjentów leczonych w klinice w Michigan, jak wielu było przez cały czas pod obserwacją pod kątem potencjalnych skutków ubocznych? Z racji, że refluks żołądkowo-przełykowy jest wspominany w reklamach jako częsty problem, może być tak, że pacjenci na niego cierpiący nigdy nie skorelowali go ze spożyciem jodu. Może on nie być rozpoznany jako skutek uboczny nawet przez lekarza, skoro jest tak daleko od wszelkich spodziewanych skutków ubocznych”.
-Derrick Lonsdale MD, FAAP, FACN, Westlake, Ohio The Townsend Letter for Doctors and Patients, April 2006
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
1. Plamiak, witlinek, śledź
2. Przyjęto 5 gramów suszonych wodorostów jako porcję (Nutrition in Japan, 1964. Nutrition Section, Bureau of Public Health, Ministry of Health and Welfare, Tokyo, Japan, March 1965).
3. Dzienne spożycie w przypadku skonsumowania 5 gramów soli jodowanej.
4. Te 11 wartości od Audrey’a H. Ensmingera i innych. The Concise Encyclopedia of Foods and Nutrition. CRC Press, 1995, p 587.
[link widoczny dla zalogowanych]
5. Te 10 wartości od Stiga Andersona i innych. Iodine Content of Traditional Greenlandic Food Items and Tap Water in East and West Greenland. International Journal of Circumpolar Health 2002 61:332-340.
[link widoczny dla zalogowanych]
6. Te 3 wartości od M. Dermelj i innych. Iodine in different food articles and standard reference materials. Fresenius’ Journal of Analytical Chemistry 1990 338:559-561.
[link widoczny dla zalogowanych]
7. Aquaron R. Iodine content of non iodized salts and iodized salts obtained from the retail markets worldwide. [link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pon 1:46, 01 Maj 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:46, 01 Maj 2017    Temat postu:

Jak dużo jodu?

FDA: Zalecane dzienne spożycie to 150 mcg dla mężczyzn i kobiet z górną granicą przy 1100 na dzień. Ta wartość jest przekraczana przez każdego kto używa choć trochę soli jodowanej.
DIETY TRADYCYJNE: Poziomy jodu w dietach tradycyjnych są bardzo różne. Weston Price mówi o 131-175 mcg dla Inuitów (czyli mniej-więcej poziom ZDS) i 25-34 dla Indian kanadyjskich (uznawane za bardzo mało, chociaż nie wykazują oni problemów z tarczycą). Bazując na ilościach w wodorostach, niektórzy mówią o 12 mg (12000 mcg) w diecie Japończyków, chociaż opublikowana analiza spożycia jodu w Japonii wspomina o 45-1921 mcg na dzień (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1988 Oct;32(5):487-95). Bez wodorostów, byłoby bardzo trudno przekroczyć 1000 mcg na dzień, patrząc na wartości w innych typowych, tradycyjnych potrawach (patrz tabela).
REKOMENDACJE CHERASKINA: W badaniu korelującym dzienne spożycie jodu z symptomami klinicznymi (wg Cornell Medical Index Health Questionnaire), spożycie w okolicach 1000 mcg na dzień odpowiadało najmniejszej liczbie zgłaszanych problemów, czyli najlepszym zdrowiem.
REKOMENDACJE ABRAHAMA/BROWNSTEINA: Abraham i Brownstein polemizują, że zapotrzebowanie na jod wynosi 1500 mcg (1,5 mg) na dzień, co jest trudne do osiągniecia bez wodorostów bogatych w jod, jodowanej soli lub suplementacji. Wierzą, że z powodu szeroko rozpowszechnionego toksycznego bromku i fluorku, większość ludzi dziś potrzebuje pomiędzy 5 a 50 mg, ilości możliwych tylko dzięki suplementacji, które powinny być brane tylko pod nadzorem lekarza obserwującego poziom jodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 1:47, 01 Maj 2017    Temat postu:

Komercyjne oleje roślinne a tarczyca

Mimo, że doktor Weston Price znalazł zdrowe populacje które spożywały stosunkowo mało jodu, to badania wykazują że współcześnie większość ludzi najlepiej radzi sobie przy górnej granicy skali, przyjmując około 1000 mcg na dzień. Często zapomina się o tym, że wiele czynników we współczesnej diecie wpływa negatywnie na pracę tarczycy i zwiększa nasze zapotrzebowanie na jod – nie tylko ekspozycja na halogeny takie jak fluor, chlor i brom, ale także niedobory w witaminie A, B6, selenie i magnezie. Zmniejszona ekspozycja na halogeny i obfite zażywanie tych kluczowych składników zmniejsza nasze zapotrzebowanie na jod.
Kolejnym czynnikiem we współczesnej diecie który wpływa na pracę tarczycy jest konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-6 z komercyjnych olejów – według niektórych oszacowań, te kwasy tłuszczowe odpowiadają za 20% kalorii w „cywilizowanej” diecie. Jak zauważa Stephen Guyenet na swoim blogu Whole Health Source [link widoczny dla zalogowanych]
, kwasy tłuszczowe omega-6 mogą hamować sygnalizowanie tarczycy. Wspomina o badaniach, które wykazują, że olej kukurydziany mocno osłabia reakcję wątroby na T4 w porównaniu do smalcu, olej szafranowy osłabia reakcję na T3 w stosunku do łoju wołowego, a kwas linolowy osłabia reakcję brunatnego tłuszczu i wątroby na T3. Wątroba jest jednym z głównych miejsc reagujących na zależną od hormonów produkcję ciepła przez tarczycę. W latach 70. badacze brali pod uwagę kwas linolowy omega-6 jako lekarstwo na nadczynność tarczycy.
Jest więc prawdopodobne, że ci którzy unikają olejów roślinnych i minimalizują spożycie kwasów omega-6, równocześnie dbając o spożycie bogatych w składniki odżywcze tłuszczy zwierzęcych takich jak masło i tran, będą mieli dużo niższe zapotrzebowanie na jod niż 1000 mcg, i że będą w stanie spełnić swoje zapotrzebowanie jedzeniem (tj. bez suplementów), szczególnie jeśli w diecie znajdą się owoce morza.
Źródło: Omega-6 Linoleic Acid Suppresses Thyroid Signaling, Grudzień 19, 2008.
[link widoczny dla zalogowanych]

Przypisy:
Miller, DW. Iodine for Health. [link widoczny dla zalogowanych]
McTiernan A and others. Incidence of Thyroid Cancerin Women in Relation to Known or Suspected Risk Factors for Breast Cancer. Cancer Research 47, 292-295, January 1, 1987.
Finley JW, Bogardus, GM. Breast Cancer and Thyroid Disease Quart. Review Surg Obstet Gyn 17:139-147, 1960
Garcia-Solis Pand others. Inhibition of N-methyl-N-nitrosourea-induced mammary carcinogenesis by molecular iodine ([I.sub.2]) but not by iodide (I) treatment: evidence that [I.sub.2] prevents cancer promotion. Mol Cell Endocrinol 2005;236:49-57.
Russo J and Russo I. Differentiation and breast cancer Medicina (Buenos Aires) 1997;57(Suppl2):81-91.
Eskin BA and others. Different tissue responses for iodine an diodide in rat thyroid and mammary glands. Biol Trace Elem Res 1995;49:9-19.
Vishniakova YY, Murav’eva NI. [On the treatment of dushormonal hyperplasia of mammary glands.] Vestn Akad Med Nuak (USSR) [Russian] 1966;21(9):19-22.
Ghent WR and others. Iodine replacement in fibrocystic disease of the breast. Can J Surg 1993;36:453-460.
[link widoczny dla zalogowanych]
Zhang L and others. Nonradioactive iodide effectively induces apoptosis in genetically modified lung cancer cells.Cancer Res 2003;63:5065-5072.
[link widoczny dla zalogowanych]
Nan Kathryn Fuchs, PhD. The Health Dedective’s 465 Most Powerful Healing Secrets. Basic Health Publications, 2006, p.14
[link widoczny dla zalogowanych]
Miller, DW. Iodine for Health, [link widoczny dla zalogowanych]
Miller, DW. Extrathyroidal Benefits of Iodine. Journal of American Physicians and Surgeons. Volume 11, Number 4, Winter 2006.
Wolff J, Chaikoff IL. Plasma Inorganic Iodide as a Homeostatic Regulator of Thyroid Function. The Journal of Biological Chemistry February 16, 1948, pp5555-564.
[link widoczny dla zalogowanych]
Batcher EL and others. Thyroid function abnormalities during amiodarone therapy for persistent atrial fibrillation.American Journal of Medicine 2007 Oct;120(10):880-5.
Hollowell J. Use of Iodine for Water Disinfection: Iodine Toxicity and Maximum Recommended Dose. Environmental Healthy Perspectives, Aug 1, 2000.
Miller, DW. Iodine for Health, [link widoczny dla zalogowanych]
Brownstein D. Clinical Experience with Inorganic Non-radioactive Iodine/Iodide. The Original Internist. 12(3):105-108, 2005
Abraham G. The Original Internist. Sept. 2005,http://findarticles.com/particles/mi_m0FDL/is_3_12/ai_n17211116/.
Wartofsky L and others. Inhibition by iodine of the release of thyroxine from the thyroid glands of patients with thyrotoxicosis. J Clin Invest 1970; 49:78-86.
Gaby A. Iodine: A Lotto Swallow. Townsend Letter for Doctors and Patients, August-September 2005.http://www.townsendletter.com/AugSept2005/gabyiodine0805.htm.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Sterling JB, Heymann WR. Potassium iodide in dermatology: a 19th century drug for the 21st century – uses, pharmacology, adverse effects, and contraindications. J Am Acad Dermatol. 2000;43:691-697.
Price, WA. Why Dental Caries With Modern Civilization? XI. New Light on Loss of Immunity to Some Degenerative Process Including Dental Caries. Dental Digest, 1934, pp 240-245.
Personal communication, Anore Jones, author of The Fish We Eat.
Miller, JD. [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Katamine S and others. Iodine content of various meals currently consumed by urban Japanese. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1988 Oct;32(5):487-95.
Ringsdorf WM, Chraskin E and Medfbird FH. The “Ideal” Daily Human Iodine Requirement.http://www.orthomolecular.org/library/jom/1980/pdf/1980-v09n02-p105.pdf.
[link widoczny dla zalogowanych]
This article appeared in Wise Traditions in Food, Farming and the Healing Arts, the quarterly journal of the Weston A. Price Foundation, Summer 2009.

Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin